Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan
En kurs för lärare och övrig personal i grundskolan som behandlar hedersrelaterat våld och förtryck i skolsammanhang. Kursen innehåller texter, filmer, case och interaktiva övningar. Du lär dig att identifiera hedersrelaterade beteenden, arbeta förebyggande och hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Kursledare är Issis Melin.
För vem?
Kursen Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan vänder sig till dig som arbetar inom grundskolan och där möter elever som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. Du kan vara lärare, skolledare eller tillhöra en annan yrkesgrupp. Kursen förutsätter inget övrigt material, och du kan genomföra den när som helst under 6 månader.
Vad?
För att kunna arbeta med frågor som rör hedersvåld och förtryck och stötta de som utsätts, är det viktigt att förstå vad det innebär men också vilka tecken man kan vara uppmärksam på. Den här kursen ger dig inblick i problematiken och visar hur du kan lyfta frågor om HRV i undervisningen och som en del i skolans systematiska kvalitetsarbete.
Hur?
Kursen är uppdelad i 4 moduler samt en kortare introduktion och avslutning. Varje modul innehåller information i form av film och text samt interaktiva uppgifter att arbeta med. Du kan arbeta enskilt eller tillsammans med kollegor. Varje modul tar cirka 45 minuter att arbeta igenom och kursens totala tid är därmed runt 3 timmar. Naturligtvis kan du välja att lägga ner mer arbete och tiden blir då längre. Kursen avslutas med ett intyg.
1. Förstå hedersproblematik
– Introduktion
– Begrepp och definitioner
– Vem utövar heder och vem blir utsatt?
2. Förebygg och agera vid hedersproblematik
– Tecken och beteenden att vara uppmärksam på
– Nå eleverna
–Samverkan och orosanmälan
3. Arbeta med hedersproblematik i och utanför klassrummet
– Sexualitet, samtycke och relationer – och HRV
– Likabehandlingsarbete – och HRV
4. Skapa system för det fortsatta arbetet
– Främja skolnärvaro
– Elevhälsans roll
– Rektors roll
Kursmål
Målet för kursen är att du ska få:
- kunskap om vad hedersvåld innebär
- verktyg att arbeta med frågan i och utanför klassrummet
- råd och vägledning kring hur du kan upptäcka om elever är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck
- verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet som främjar arbetet mot HRV.